dissabte, 21 d’abril del 2018

Spanakopita



El Spanakopita és un dels plats estrella de la cuina grega. És un pastís de massa filo, molt emprada a la cuina del Mediterrani oriental, farcit d'espinacs i formatge. Generalment s'empra el formatge feta que segurament és el més popular a Grècia. Tant popular que no n'arriben a produir prou per a l'autoconsum i n'han d'importar d'altres paisos com Bulgària, Turquia o, fins i tot, de Dinamarca. És un formatge que se sol fer de llet d'ovella que es qualla i es posa en salmorra. Per això te un gust final força salat. Pel que fa al spanakopita, pròpiament, aquest se sol farcir amb els espinacs, sols o bé mesclats amb ceba tendra i altres additaments com ous, herbes o espècies. En el nostre cas hem optat per la ceba tendra, una mica de canyella i una mica de súmac en pols. El súmac es fa amb el fruit madur d'una planta la Rhus coriaria, de la família dels anacards. És molt emprat en la cuina libanesa i dona als plats un punt àcid molt agradable. Personalment trobo que lliga molt bé amb les preparacions d'espinacs. Si teniu dificultats per a trobar-ne el podeu substituir per una mica de suc de llimona.

Ingredients per a quatre:

  • 500gr d'espinacs tendres
  • Una ceba tendra
  • 250 gr. de formatge feta
  • Un paquet de pasta filo
  • Oli d'oliva verge
  • Una culldta. de cafè de súmac
  • Una culldta. de cafè de canyella
  • Sal al gust.
Procediment:
  • Primer, tal com diuen a algunes comarques de Lleida i Tarragona, hi ha que "morfir" o "morfejar" els espinacs. És a dir: posar-los en una paella alta o un wok amb un culet d'oli d'oliva i anar remenant-los a foc viu fins que vagin reduint i es coguin en la seva pròpia aigua. Retirar i escórrer.
  • En el mateix wok enrossir la ceba tendre, en especial la part verda fins que estigui rossa i afegir-la als espinacs.
  • Tallar els espinacs amb unes tisores i mesclar-los bé amb la ceba, el súmac i la canyella. Afegir, si així ho voleu una mica de sal però amb molta mesura doncs el formatge en porta molta. Si no teniu súmac, que te un gust força àcid podeu emprar una mica de suc de llimona o de llima.
  • Desfer el formatge feta amb els dits i mesclar-lo amb les verdures.
  • Escalfar el forn a 180º.
  • Untar un motlle desmuntable amb oli. Obrir el paquet de pasta filo en aquest moment. La pasta filo s'asseca amb molta facilitat i, per tant, hi ha que treballar amb una certa pressa. Folrar el motlle amb una capa de pasta deixant l'excés caure fora de les parets del motlle. Untar amb oli i tornar a repetir l'operació amb quatre capes de pasta filo, com a mínim. 
  • Afegir el farciment i tapar amb la resta de làmines del paquet i tancant el farcell amb el que sobresurt de les làmines de sota.
  • Marcar les porcions del pastis abans de coure'l i així no es trencarà tant al fer-les un cop cuit.
  • Coure al forn general durant quaranta minuts o fins que veieu que la superfície es posa ben rossa.
Bon profit!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons