dilluns, 5 de març del 2018

Pastís vegà de llima



Emprant exclusivament productes vegetals i sense necessitat de farines, làctics, ous o enfornat també podem fer bona pastisseria. I aquesta n'és un bon exemple. Un pastís de crema de llima que elaborarem a base d'alvocat, xarop d'agave i suc de llima, i amb una base més consistent feta a base de nous, d'ametlla, civada i oli de coco.
Llima és un nom genèric pel qual es coneixen diverses espècies d'arbres fruiters, especialment cítrics. El que solem reconèixer com a llima a les nostres terres i la que emprarem per aquesta recepta és la "llima àcida" (Citrus aurantifolia). que és un cítric verd, més petit que la llimona i més arrodonit que aquella, però sobretot fortament aromàtic. El nostre pastís, com hem dit, no requereix enfornat. Armarem la base fent una pasta de dàtil, civada i ametlles a la que donarem consistència emprant oli de coco. Per aconseguir la cremositat del farcit emprarem l'alvocat. i l'agar-agar per a fer-la consistent. Per tot plegat és prudent servir-lo tret directament de la nevera, doncs així, en fred, es manté prou compacte.

Ingredients:
Per a la base:
  • 150 gr. d'ametlles crues
  • 150 gr. de flocs de civada
  • 300 gr. de dàtils pelats sense os
  • Dues cull. d'oli de coco

Per al farcit:
  • 4 Alvocats
  • 2 cull. d'oli de coco
  • 200 gr. de crema de coco
  • EL suc i la pell de 4 llimes
  • 100 gr. de xarop d'atzavara
  • 4 culldtes de cafè rases d'agar-agar en pols

Procediment:

Per elaborar la base cal mesclar els dàtils, la civada, les ametlles i l'oli de coco en el vas del processador d'aliments i picar-los fins a obtenir una massa uniforme.
Folrar un motlle de pastisseria desmuntable amb paper de forn i col·locar-hi la massa estenent-la amb els dits o amb l'ajut d'una espàtula fins que ens quedi una capa plana regular. Deixar refredant a la nevera mentre fem el farcit.
Ratllar la pell de les llimes procurant no tocar la capa blanca subjacent dons podria amargar. Extreure'n el suc i reservar.
Pelar els advocats i posar-los a picar juntament amb la crema de coco, la pell de les llimes i el xarop fins a tenir una pasta ben homogeneïtzada. Pel que fa al xarop comenceu per incorporar-ne només 50 gr. i aneu incrementant-ne la quantitat fins a obtenir el grau de dolçor desitjat. Teniu en compte però no excedir-vos dons la base del pastis, en ser feta de dàtils, ja ho és força de dolça.
Escalfar el suc de les llimes amb quatre cullerades d'aigua i, quant arrenqui el bull, afegir l'agar-agar sense deixar de remenar perquè no es formin grumolls ni es dipositi al fons del pot. Deixar bullir un mínim de tres minuts sense parar de remenar.
Escalfar a foc baix la pasta d'alvocats sense deixar de remenar-la. Cal temperar-la una mica sense que arribi a bullir. Això cal per que si hi afegim directament sense escalfar-ho les llimes amb l'agar-agar, el fred podria fer que l'agar-agar es desactivés i que la massa no qualli correctament. Afegir doncs, ja fora del foc, el suc de les llimes sense deixar de remenar perquè ambdós elements es mesclin bé.
Treure el motlle de la nevera i distribuir la pasta d'alvocat i llima sobre la base de manera el més regular possible. Decorar amb rodanxes ben fines de llima o amb fruits del bosc. Deixar reposar a la nevera unes quantes hores, preferiblement tota la nit.
A l'endemà pocs minuts abans de l'hora de menjar-lo desemmotllar el pastís i servir-lo.


1 comentari:

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons