dissabte, 24 de febrer del 2018

Truita vegana de calçots amb farina de cigró




La farina de cigrons, que també es coneix com "farina chana" o "besan", és una farina feta a base de cigrons molt usada en la gastronomia índia, on s'empra en l'elaboració de les famoses pakores (una mescla fregida de verdures).

Tot i que s'utilitza molt a la cuina asiàtica, a Occident també es coneix, i s'empra habitualment en dietes sense gluten com a substitut de la farina de blat. La farina de cigrons també se sol mesclar amb farina de blat refinada per obtenir el pa àzim, i també s'utilitza com a ingredient en productes de rebosteria. També es consumeix a Itàlia, a d'Uruguai i a l'Argentina en un producte típic, anomenat "Fainá". A Espanya, s'usa habitualment a les poblacions costaneres d'Andalusia per fer arrebossats i el peix fregit, com també per elaborar les populars tortillitas de camarón, que és una de les tapes típiques de la badia de Cadis.

De recursos per a substituir els ous per a aquelles persones que no en poden o volen prendre, n'hi ha uns quants, i, entre ells també la farina de cigrons. Aquesta, deixatada en aigua freda ens dona un líquid d'una consistència i propietats aglutinants semblants a les de l'ou batut, ço que permet emprar-lo com a base de qualsevol tipus de truita en lloc d'aquell.

Aquesta truita la farem de calçots, i és una bona solució per a un sopar d'hivern.

Us recomano que empreu una bona paella antiadherent doncs ajudarà molt a l'hora de treballar en la truita. Penseu que la truita de farina de cigrons és consistent però una mica més delicada que les convencionals. També aconsello que si voleu fer-ne per a quatre persones en feu dues en lloc d'una dons així us serà més fàcil que quedi ben cuita la farina.

Ingredients per a quatre:

  • Mitja dotzena de calçots
  • 200 gr. de farina de cigró
  • 300 ml. d'aigua mineral
  • Oli d'oliva
  • Sal i pebre al gust.

Procediment:

Rentar els calçots, pelar-los i tallar-los en juliana ben menuda i salar-los. Escalfar dues o tres cullerades d'oli i fregir-hi els calçots. Primer a foc viu fins que comencin a transparentar i després a foc ben baix, remenant de tant en tant i fin que agafin un to més caramel. Reservar.
Mesclar la farina, l'aigua i una mica de sal i amb l'ajut d'unes varetes batedores o forquilla remenar-ho fins que quedi uniformement mesclat. Quedarà una textura semblant a la de l'ou batut però una mica espessa. Podeu alleugerir-la, si voleu, afegint-hi una mica d'aigua. Mesclar-hi els calçots.
Escalfar una paella amb un parell de cullerades d'oli a foc viu i escampar-hi la massa procurant que no s'enganxi. Abaixar el foc i deixar coure uns dos o tres minuts. Tombar la truita i deixar-la coure uns quants minuts més per l'altra banda.
Consumiu-la amb una bona amanida i amb una mica de pa amb tomàquet.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons