dimecres, 5 de juliol del 2017

Tapenada a l'orenga



Tenim la sort de viure en la regió biogeogràfica mediterrània on creix l'olivera amb tota naturalitat.  El seu fruit, la oliva, de la que n'hi ha tantes varietats, és força ric en greixos poliinsaturats i, per tant lleugers que donen els olis d'excel·lent qualitat als que estem habituats en la nostra cuina, L'oliva però un cop curada resulta, per sí mateixa, una menja excel·lent. Jo en soc un autèntic fan i una de les preparacions amb oliva que més m'agraden son les olivades o tapenades com diuen els francesos. Son pastes adequades per menjar escampades sobre pa y que es fan aixafant les olives en una base d'oli d'oliva o de mantega, en alguns casos, L'olivada, que és més simple se sol fer sobretot d'oliva negra aixafada en oli. Per contra a la tapenade s'hi solen afegir altres components com tàperes o filets d'anxova, i se'n fa tant d'oliva negra com de verda.
La que us portem aquí l'hem el·laborat amb oliva aragonesa morta, que,,és una de les meves varietats predilectes, a la que hem afegit una petita quantitat de tàperes i un bon grapat d'orenga fresca (per això n'hem anomenat  tapenade i no olivada) i tot plegat ben picat amb el morter en un bon raig d'oli d'oliva verge d'oliva arbequina de Les Garrigues.
És un dip excel·lent com a entrant, però jo us recomano que també el tasteu rebaixat en una quantitat idèntica d'oli com amaniment per a qualsevol amanida verda, o també per afegir-ne una cullerada en qualsevol salsa de tomàquet.

Materials:

  • Un quart de kilo d'olives aragoneses mortes
  • 50 gr. de tàperes en vinagre
  • Un grapat generós d'orenga fresca
  • Mig got d'oli d'oliva verge de primera premsada
Procediment:
  • És ben senzill. El més pesat potser és treure els pinyols de les olives si no disposeu d'un estri adequat. En aquest cas, un ganivet petit però afilat i paciència.
  • Un cop despinyolades les olives posar-les al morter junt amb les tàperes ben escorregudes i l'orenga.
  • Començar a treballar amb la ma de morter i quant les olives comencin a estar triturades anar afegint l'oli poc a poc i anar remenant fins que tot plegat es mescli bé i emulsioni.
  • Servir acompanyat d'uns bons crostons de pa de pagès torrat, o bé unes torradetes d'espelta, tal com hem fet nosaltres.
Bon profit


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons